Het is allemaal begonnen toen een Ethiopische subtopper in mei 2017 een hardloopclinic bij REactive kwam geven. Jos Weseman van The Ethiopian Xperience had voor een vliegticket en verblijf gezorgd zodat hij mee kon doen aan de Leiden marathon. Het viel ons op dat hij wel heel snel was, maar eigenlijk bar weinig over hardlopen wist. En dat hij op hardloopschoenen liep die bijna uit elkaar vielen. Jos vertelde daarop dat er wel veel hardlooptalent in Ethiopië is, maar dat er weinig kennis is over training en voeding. En dat er veel subtoppers zijn die wel veel trainen maar de top niet bereiken en er derhalve hun inkomen niet uit kunnen halen en vaak in armoede leven.

Daarop hebben Ronald Valkenburg en Elma Sandee het plan gevat om naar Ethiopië te gaan om deze situatie te inventariseren en te kijken wat ze bij zouden kunnen dragen. Onder begeleiding van Jos zijn ze in november 2017 naar Ethiopië geweest (zie reisverslag), waar bleek dat de armoede inderdaad schrijnend is en er een enorme behoefte aan kennis op hardloopgebied is. Dit werd bevestigd bij hun tweede bezoek in april 2018 (zie reisverslag) waarbij ze een seminar aan 100 hardlooptrainers hebben gegeven.

Om twee keer per jaar een trainerscursus in Ethiopië te kunnen geven, is de Stichting Running Aid opgezet. Daarbij zamelen we tevens (gebruikte) hardloopschoenen en andere relevante spullen in die we daar waar nodig kunnen verspreiden met behulp van Jos.